АЛЕКСАНДРА НИНКОВИЋ – ТАШИЋ У ПОСЕТИ НАШОЈ ШКОЛИ

ДешавањаComments Off on АЛЕКСАНДРА НИНКОВИЋ – ТАШИЋ У ПОСЕТИ НАШОЈ ШКОЛИ

Дана 10. децембра 2018. године нашу школу посетила је уважена списатељица и истраживач Александра Нинковић – Ташић.

Рад Александре Нинковић – Ташић познат је широм Србије и шире особито у домену истраживања везаних за живот и рад наших и светски познатих научника Михаила Пупина, Милутина Миланковића и Николе Тесле. Могло би се рећи да су наши великани, захваљујући њеном неуморном труду, поново оживели у наше дане и постали нам ближи но што су икада били. По том надахнућу ученици и наставници наше школе на челу са наставницом српског језика и књижевности Јасмином Стоисављевић и вероучитељима Марком Јоргићем и Михајлом Живковићем, направили су сада већ култну представу под називом ,,Знање су лествице које воде ка небесима.“ Управо је то био главни повод посете уважене гошће да и уживо погледа представу. Ученици наше школе још једном су заблистали на великој сцени Краљевачког позоришта, показавши раскошан таленат, енергију и храброст, оставивши за собом бројне уздахе и сузе публике дупке пуне сале, коју су чинили ученици основних школа ,,Живан Марићић“ Жича и ,,Светозар Марковић“ Краљево, удружење ,,Коло српских сестара“ Краљево, родитељи, пријатељи и други…

Након представе директорка гђа Биљана Барловац уручила је захвалницу и поклон уваженој гошћи, а Александра се потом обратила присутним речима: ,,Основна школа ,,Вук Караџић” у Краљеву, када бих могла више и лепше речима да искажем – али звезде су намигнуле, насмешиле се и испуниле радошћу душу. И остадоше они Змајеви стихови:

спајаће нас електрика

електрика наших срца

и без жица

и без кабла

Оживеше ова деца највише вредности Пупиновог и Теслиног наслеђа. Изговорише најлепше речи и Пијаде Пупин и Вука Караџића и Марка Твена. И уплетоше Хасанагиницу и видесмо Косту Пупина и проту Милутина. И потрчасмо за звездом падалицом.

А наставници који направише златне трагове својим ученицима, дали су тако велики допринос пупинизацији, да ми се чини да смо заиста, барем за тренутак, ухватили ту звезду што је деловала на небу изнад нас баш далеко”!

У пратњи супруга, директорке и наставника, Александра  је посетила просторије наше школе где су је ученици постављени у шпалир дочекали громогласним аплаузом, потом је присуствовала часу ученика седмог разреда. Уважена гошћа препуна позитивних осећања, завшила је посету наше школе у вечерњим часовима.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.