Дани јоргована

ДешавањаComments Off on Дани јоргована

Дани јоргована представљају  културну, историјску и туристичку манифестацију. 6. маја ове године одржани су по 24. пут. Том приликом, у реализацији овог догађаја, учествовали су и ученици наше школе.

Идеја директорке школе, наставника и ђака била је да се још једном придружи  обележавању Дана јоргована и да  на што креативни начин подучи, али и подсети на династију Немањића, и на све краљеве и краљице из ове свете лозе. Каја Пузовић и Алекса Крстић имали су ту част да буду у улози Јелене Анжујске и краља Уроша. Најпре су се у раним јутарњим часовима овогодишњи краљ и краљица са својом свитом  провозали у краљевским кочијама нашим градом. Истог дана, у поподневним часовима, на Тргу Светог Саве,  органозована је  приредба у којој је учествовало још ученика наше школе. Краљ и краљица су изговарали једно другом  речи љубави, али су и предочили своје залагање око државе. Након тога, велики број ученика 6. и 7. разреда било је у улози осталих краљева и краљица који су, такође, веома конкретно, говорећи у првом лицу једнине, предочили најважније чињенице из њихових живота. Успели су да својим даром и својим костимима предоче начин живота у том периоду.

Идеја  ове манифестације јесте да подсети на значај наше средњовековне историје, на њену лепоту и културно наслеђе. Поред  ученика и организатора  који су уживали,  задовољство је било и на лицима посетилаца.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.