ДОЧЕК УЧЕСНИКА ПОКЛОНИЧКОГ ПУТОВАЊА

ДешавањаComments Off on ДОЧЕК УЧЕСНИКА ПОКЛОНИЧКОГ ПУТОВАЊА

ДОЧЕК УЧЕСНИКА ПОКЛОНИЧКОГ ПУТОВАЊА ПОСВЕЋЕНОГ

МИЛУНКИ САВИЋ – ХЕРОИНИ ВЕЛИКОГ РАТА

 

Под слоганом „ОТАЏБИНА ПАМТИ“  дана 21.10.2018. организован је свечани дочек учесника поклоничког путовања посвећеног Милунки Савић у  Змајевцу  код споменика палим борцима 1914 – 1918.  

У реализацији дочека учествовали су ученици Основне школе „Вук Караџић“ заједно са наставницима, ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“, чланови Друштва гуслара „Жича“ и Културно уметничко друштво „Жича“. Свечаном дочеку су присуствовали и мештани села Змајевац.

Учесници поклоничког путовања су кренули на пут из Јошаничке Бање, тачније из села Копривница, где је Милунка Савић рођена. Била је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“, жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је девет пута. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српка Јованка Орлеанка“.

Представник поклоничког путовања је у свом обраћању окупљенима поручио да треба чувати и неговати своју историју  и чувати своје хероје од заборава, јер земља која нема историју нема ни своју будућност.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.