ДОЂИ ДА СЕ ИГРАМО

ДешавањаComments Off on ДОЂИ ДА СЕ ИГРАМО

,,Књиге  не могу да науче оно што играчке могу да улију у дете;народи који имају више играчака су они који  имају више индивидуалности,идеализма  и јунаштва,и ако кажете каквим се играчкама забављају ваша деца,могуће је предвидети  какви ће људи сутра бити“.( Е.Сегуен)

 У Народном  музеју у Краљеву је у току изложба,,Дођи да се играмо“,која садржи играчке и друштвене игре у социјалитичкој Југославији из колекције Владимира Радоичића и из збирке Народног музеја Краљево.

Изложба пружа сажет  преглед производње ,продаје и употребе играчака произведених  у Југославији ,али и увезених из других  из других земаља у периоду  од педесетих до осамдесетих година 20.века.

Играчке настале у Загребу,Изоли,Сплиту,биле су у готово свакој  кући бивше Југославије.Рађене ручно,бојене ручно,свака је имала душу  и осликавала једно доба,које је за многе остало најлепше место  у сећању .

Ученици 3-1 ОШ,,Вук Караџић“ су посетили изложбу и били у прилици да се играју старих друштвених игара,да виде гумене  играчке,да сазнају шта је вергл и многе друге играчке.

Те играчке су слика детињства и одрастања у социјалистичкој Југославији .Многе играчке су из кућне радиности-мајке су деци плеле и шиле играчке од конца и жице,а и те играчке су заузеле посебно место на изложби.

Да је изложба заиста невероватна и добра показали су ученици.Њихово интересовање и многа питања која су поставили кустосима само је потврда успешности једне овакве изложбе.

,,Дођи да се играмо“ је позив који је отворен до 21.јуна ове године-родитељи да се подсете игара и заједно се поиграју са децом.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.