Изложба слика у Народној скупштини – “Јасеновац – право на незаборав”

ДешавањаComments Off on Изложба слика у Народној скупштини – “Јасеновац – право на незаборав”

  20170428_185903  У петак 28. априла у Народној скупштини Републике Србије у Београду отворена је изложба под називом “Јасеновац-право на незаборав”. Овом приликом амбасадор др Љиљана Никшић, један од организатора програма, позвала је делегацију наше школе да присуствује отварању и осталим активностима везаним за ову изложбу. Нашу школу су овом приликом представљали наставници Марко Јоргић и Стеван Минић које је амбасадорка Никшић срдачно дочекала на импозантним вратима Народне Скупштине.

Било је потресно гледати слике и безбројна имена деце жртава овога логора смрти исписаних свуда около. Приказани су бројни лични примери и сведочанства страдања, као и предмети који су припадали самим жртвама Логора. Поред бројних фотографија, на паноима су истакнути и цртежи, илустрације које осликавају различите и скоро незамисливе начине на које су мученици и страдалници јасеновачки истребљивани. Огроман труд уложили су и радници Народног позоришта у Београду и бројни уметници који су овој реткој  атмосфери допринели својим вајарским и сликарским радовима. Изложба јесте и својеврсно сведочанство страшне и свештене историје нашега народа и његовог Голготског пута кроз историју. 

20170428_185935

После химни Србије и Израела, као и Ромске химне у извођењу познате оперске примадоне Јадранке Јовановић присутнима се обратила председница Народне скупштине госпођа Маја Гојковић, између осталог она је истакла:

“Данас, још једном, са овог меморијалног скупа шаљемо поруку да злочин не сме да се заборави, чак и када га, и ако га, опростимо. То је наша обавеза због потомака јасеновачких жртава, а и да се никада више не понове страшни злочини почињени пре више од седам деценија. И овом приликом морам да нагласим да оживљавање фашизма у лику усташтва угрожава људска права и достојанство, не само тамо где су људи осетили усташки терор већ свуда на свету где људи желе да живе слободно и без страха”

Изложби су присуствовали бројни парламентарци, посланици, представници Цркве, као и представници Јеврејске и Ромске заједнице који су говорили окупљенима, свако дајући свој допринос и поглед на сложену проблематику о којој је било речи. Потом је уследила пројекција едукативног филма о Јасеновцу, а изложбу ће моћи у наредном периоду да посете сви заинтересовани.

 

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.