Обележен Дан матерњег језика

ДешавањаComments Off on Обележен Дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика обележава се 21. фебруара, у знак сећања на студенте из источног Пакистана који су тога дана 1952. године убијени јер су протестовали зато што њихов језик није проглашен за званични. Унеско је 1999. године овај дан прогласио Даном матерњег језика.

Неговање матерњег језика важно је за очување културног идентитета једног народа. Да бисмо сачували наш језик од нестајања, морамо о њему бринути и са поносом га говорити. Зато смо ми овај дан обележили у нашој школи кроз различите активности. Чланови новинарске секције направили су плакате подсећајући нас на важне изреке о значају језика, а наши ђаци прваци су нам указали на неке језичке недоумице које често имају и одрасли: да се каже све време, а не сво време; да се каиш пише без слова ј; да од некога можемо бити виши, а не вишљи…

Ученици II3 тумачили су изреке о језику, па су тако покушали да објасне шта значи када некога вучете за језик, зашто и када држимо језик за зубима и ко то нема длаке на језику. Њихови занимљиви, креативни и оригинални одговори налазе се у централном школском холу. Последња активност било је такмичење у одгонетању народних загонетки. Ученици V2 су за своје другаре из другог разреда припремили по 10 загонетки различите тежине, а свака екипа се потрудила да да што више тачних одговора. Најуспешнији су били ученици II2 који су знали одговор на чак 9 загонетки и сваки победничке члан екипе добио је књигу на поклон. Награђени су и сви остали учесници школским прибором, тако да су сви квиз завршили као победници. Циљ и јесте био да развијамо такмичарски дух и негујемо наш језик, не само данас, већ сваког дана у години.

У прилогу је галерија слика, као и презентација о Дану матерњег језика коју су припремили чланови литерарне секције наше школе.

Презентацију можете преузети кликом на линк испод

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.