Обележен Европски дан језика!

ДешавањаComments Off on Обележен Европски дан језика!

Ученици наше школе су и ове године обележили 26.септембар – Европски дан језика. Кроз пројекат, у коме су учествовали  ученици из матичне школе и издвојеног одељења, су стекли нова знања и научили да Европски дан језика слави вишејезичност, интеркултуралност, толеранцију, отвореност и радозналост према другом.

Традиционално, овај дан  обележиле су  различите активности, пројекти и ученички радови који доприносе размени искустава, умрежавању наставника језика, библиотекара и ученика, као и прослављању хуманистичких вредности које сви заједно заступамо. Реализација ових активности помаже ученицима да изграде свест о значају и важности  учења језика.

Поставњен је заједнички пано са радовима ученика и power point презентација  под називом “Европски дан језика, 26.септембар – Туђице у српском језику” који су настали на часовима немачког и енглеског језика. Циљ је  био да се промовише  богатство језика и култура, да нас подстиче на учење језика без обзира на године и окружење. Уживали смо у занимљивостима страних речи у нашем језику  које можете  видети на презентацији која је настала  на часовима српског језика и књижевности.

Наставници су имали прилике да учествују и покажу своје знање у kahoot квизу који је припремила наставница италијанског језика Јелана Ђонић. На часовима новинарске секције у школској библиотеци ученици су урадили пано на коме су исписивали изреке и народне мудрости на различитим европским језицима. Такође, реализована је и радионица писања  речи на старословенском језику, а реализатори активности су били школски библиотекари.

Познавање више језика је један од путева  који води ка бољој комуникацији између различитих култура јер како каже латинска пословица: ” Колико језика говориш,  толико људи вредиш”.

У овом мини- пројекту учествовали су наставници страних језика, наставници српског језика и књижевности и школски библиотекари.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.