Породица као стуб друштва

ДешавањаComments Off on Породица као стуб друштва

Ако потпис становништва покаже назадак у броју… може се поуздано рећи да ће мој народ своју историјску будућност постепено губити, док се сасвим не изгуби.

Др Милан Јовановић Батут (1938)

На основу стручног скупа ”Школа и популациона политика”, коју је организовао Завод за унапређивање образовања и васпитања у Врњачкој Бањи, наставници ОШ ”Вук Караџић” Кристина Влајић и Марко Јоргић, дошли су на идеју да подигну свест ученика осмог разреда о значају породице као стуба друштва, популационој политици и демографији.

Знања са стручног скупа примењена су кроз радионице на сва одељења осмог разреда, кроз две целине.

У првој целини ученицима били су изнети подаци о стању природног прираштаја у Србији који је негативан. Предочено им је да су социјална структура становништва, механичко кретање становништва и абортуси  довели до негативног природног прираштаја, а помоћу графички приказане легенде о демографском стању Србије, увидели су да Србија сваке године изгуби 35 000 становника, што можемо упоредити са градовима као што су  Шид, Неготин или Бачка Топола.

20170404_124617У другој целини ученици су били актери  драмске радионице ”Беба бити ил’ не бити”, коју је осмислила Елеонора Влаховић руководилац Центра за развој програма и уџбеника. Циљ радионице је развијање свести код ученика о подстицању и развијању одговорног понашања у области породичног живота, репродуктивног здравља, брака, партнерски односа, рађања, одгајања и васпитања деце, здравих стилова живота.

Ученици осмог разреда су предавање и радионицу коју су припремили њихови наставници схватили веома озбиљно, што су то и својим ангажовањем на истој и показали.

 

 

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.