Посета наших ученика Народном музеју у Краљеву

ДешавањаComments Off on Посета наших ученика Народном музеју у Краљеву

Са циљем да обогате знања и оплемене  културу сећања на важне догађаје из  завичајне историје ученици 8/6 одељења са Берановца у пратњи наставнице историје посетили су Народни музеј у Краљеву, институцију од изузетног значаја за културу нашег града и нашег народа.

Стална музејска поставка била је место сусрета наших ученика са прошлошћу простора на коме се данас налази наш град и околина од праисторијсог доба преко археолошких ископина из античког периода, развијеног црквено-државног средишта у средњем веку и планског настајања вароши током 19. века до бурних и страдалних догађаја 20. века. Кроз свеобухватни времеплов, уз мноштво занимљивости и поучних приступа сагледавању историјских догађаја и личности, ученике је водила Надица Лишанин, виши кустос Народног музеја у Краљеву. Изложба „Рације – Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“ постављена у галерији Народног музеја својим је садржајем пружила могућност ученицима да прошире знања о Краљевачком октобру, злочину против човечности и најтрагичнијем догађају локалне историје.        

На измаку октобра, месеца у коме, због злочина почињених у Краљеву и Крагујевцу, али и на другим местима, посебно помињемо невино страдале жртве Другог светског рата, посета Народном музеју била је прилика да се подсетимо да ко не памти, поново проживљава.

Анђелка Драгојловић, наставник историје

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.