Посета основној школи ”Св. Кирил и Методиј” Велес, Македонија

ДешавањаComments Off on Посета основној школи ”Св. Кирил и Методиј” Велес, Македонија

ОШ „Св. Кирил и Методиј“ из  Велеса је ове године прославила 160 година постојања. Том приликом, представници наше школе су посетили, школу са којом смо потписали повељу о сарадњи и упознали се животом и радом ове успешне установе.

Приликом обиласка школе, реализован је радни састанак на којем су учествовали представници наше школе и наставно особље ОШ „Св. Кирил и Методиј“ у којем су размењена искуства, разна искушења са којима се школа сусреће у свом раду и изнесени  планови даље сарадње.

viber image7

Школа „Св. Кирил и Методиј“ се налази у старом делу града, са десне стране Вардара. Школа која броји преко 600 ученика издваја се по свом квалитету и наградама које постижу не само у Македонији већ и ван граница своје земље.

У оквиру школе налазе се две спортске сале, двориште, учионице тј. кабинети опремљени рачунарима, интерактивне табле, кухиња и простор за одмор у оквиру целодневног боравка.

Као кошница пуна пчела, ученици и наставници вредно раде. Чује се дискусија и изнад свега осећа се ведар дух и позитивна атмосфера.

Кадар има јединствен циљ, да пружи што квалитетније знање ученицим,а а на основу награда на републичим и међународним такмичењима, може се рећи да у томе успевају.

Програм поводом прославе 160 година постојања и уједно Дана школе изведен је у позоришту „Џинот“ у Велесу. Том приликом директорка школе Анита Мирчева се захвалила свим гостима, доделила захвалнице најуспешнијим ученицима и као посебну част издвојила посету представника школе „Вук Караџић“ из Краљева, Србије, са којом је остварена изванредна сарадња.

Директорка Биљане Барловац се том приликом обратила присутнима и изнела планове будуће сарадње у области мађународних пројеката.

18944706_10213748366090385_483380273_n

У холу позоришта имали смо прилику да видимо награђене ученичке радове у дуборезу (дуборез је само један од часова која ова школа реализује).

Домаћини су нас у току боравка упознали са знаменитостима како Велеса тако и Скопља. Обишли смо Македонско село, комплекс хотела и ресторана, који на веома занимљив начин приказује архитектуру различитих географких подручја. Тако смо видели Битољску кућу, Прилепску кућу, Велешку кућу, Кратовску кућу…тачније свих 12 различитих кућа.

Такође смо обишли манастир светог Пантелејмона који се налази у селу Горњи Нерези, недалеко од Скопља. То је стара византијска црква из средине 12. века (1164. Године) која има основу уписаног крста и значајна је по аутентичним фрескама из тог доба које представљају један од најзначајнијих приказа византијске уметности и најбољи приказ епохе византијског сликарства.

Сам боравак је оставио позитиван утисак како на госте тако и домаћине.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.