Посета Eванглелистичко – епископске школе из Рамале – Палестина

ДешавањаComments Off on Посета Eванглелистичко – епископске школе из Рамале – Палестина

У периоду од 2.08. до 06.08.2018. године у нашoj школи и нашем граду боравили су ученици и наставници Евангелистичко – епископске школе из Рамале, Evangelical lutheran school of hope in Ramallah.

Сарадња двеју школа, посредством палестинске амбасаде, у неколико наврата успешно је реализована, да би овог пута та сарадња била уздигнута на виши ниво. Девет ученика и три наставника школе у Рамали, посетили су нашу школу и наш град почетком овога месеца. У вечерњим сатима другог августа, добродошлицу у етно селу Богут поред домаћина, гостима су приредили и учитељице Данијела Грујић, Кристина Влајић и наставник верске наставе и помоћник директора Марко Јоргић. Већ у освитку петка након доручка, гости из Палестине посетили су нашу школу где су их у друштву директорке госпође Биљане Барловац, заменице градоначелника госпође Марице Мијајловић, конзула Палестине у Србији Осаме Алхиндија и председника дијаспоре Палестине Масоуда Агха, срдачно дочекали бројни наставници и ученици наше школе. Упркос распусту око тридесетак наших ученика седмог и осмог разреда, жељно је прихватило позив да се упозна и дружи са вршњацима из Палестине, данима припремајући угодан програм на енглеском језику у сарадњи са наставницом Катарином Ћирић.

Део свог богатог репертоара, палестинских народних игара, ученици из Рамале показали су у школском дворишу, да би након тога уследио заједнички час у паметној учионици где су у програмској апликацији Кахут, помогнути нашим ученицима, гости из Палестине проверили своје знање о Србији, притом нешто ново научили. Уз традиционално народно гостољубље, пријем је настављен у наставничкој канцеларији где је наша директорка у друштву заменице градоначелника, још једном пожелела угодан боравак драгима гостима, како у нашој школи, нашем граду и нашој земљи. Ни гости са Блиског Истока нису крили своје задовољство боравком у нашем граду и школи изразивши велику захвалност на пријему и указаној љубави, упутивши позив да ускоро наша школа буде гост древне Палестине.

Боравак гостију настављен је обиласком града у пратњи неколико наших наставника и учитеља, најпре посетивши велелепни храм Светог Саве. Дочек у храму приредио је старешина отац Радоја, а кратку историју и важност ове цркве испричао је ђакон Стефан. Из храма гости су пошли у хотел ,,Кристал“, а поподневне сате провели су у обиласку знаменитости нашег града да би у вечерњим сатима на сцени КУД Абрашевић извели своју препознатљиву кореографију народних игара из Палестине. Овај догађај обогатила су и деца нашег града, активни чланови КУД-а Абрашевић извођењем добро познатих домаћих народних игара, упознавајући госте са традицијом и културом нашег народа.

Касне вечерње сате, наставници и ученици школе из Рамале провели су у апартманима хотела Кристал.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.