Представа ,,Свети Сава осам векова међу нама“ у Београду

ДешавањаComments Off on Представа ,,Свети Сава осам векова међу нама“ у Београду

Дуго најављивана и очекивана представа ученика ОШ ,,Вук Караџић“, ,,Свети Сава осам векова међу нама“ успешно је изведена на великој сцени Православног богословског факултета Универзитета у Београду,  у четвртак 19. априла 2018. године.

Оригиналном интерпретацијом знаменитих личности из српске историје кроз представу ,,Свети Сава осам векова међу нама“, која је ауторско дело вероучитеља Михајла Живковића и његових колега, ученици су најпре привукли пажњу краљевачке јавности. Након премијерног извођења ове представе на дан Св. Саве ове године, уследило је неколико позива за поновно извођење где су ученици особито на сцени краљевачког позоришта показали свој раскошан глумачки и уметнички таленат и потенцијал. ,,Не може се град сакрити кад на гори стоји“, вели један јеванђелски цитат, који се може применити и на овај драмски комад чији се одјек чуо у готово читавој Србији. Позив за извођење ове представе стигао је и од Православног богословског факултета где су се ученици 19. априла успешно представили београдској публици.

Појављивање знаменитих личности из историје српског народа у лику деце, ученика од четвртог до осмог разреда, изазвало је и велику медијску пажњу и пажњу јавности. Међу првима се огласио познати хуманитарац Арно Гујон кога у представи на оригиналан начин глуми петак Огњен Ивановић. Видевши његово извођење најпре путем интернета, Арно је својим присуством на Богословском факултету као драги гост, увеличао сам догађај. Пред сам почетак представе присутнима у испуњеном амфитеатру најпре се обратио декан професор доктор Предраг Пузовић изразивши захвалност школи ,,Вук Караџић“  што се одазвала позиву и истакавши наду да би сарадња могла да се продуби и учврсти. Потом се присутнима обратила директорка школе ,,Вук Караџић“ госпођа Биљана Барловац такође, захваливши домаћинима на позиву и пожелевши свима да уживају у програму наших ученика. Свој благослов за почетак представе дао је преосвећени митрополит загребачко – љубљански господин Порфирије у присуству бројних свештеника, професора, људи из света политике, културе, медија…

По свом већ препознатљивом обичају, општи утисак на све присутне био је и више него позитиван. Својим дирљивим наступом ученици су измамили бројне осмехе, а код многих није изостала и по која суза. Аплауз присутне београдске публике дуго се орио амфитеатром Богословског факултета. Овим је још једно, четврто у низу, извођење представе ,,Свети Сава осам векова међу нама“ приведено крају. Њено поновно извођење заинтересованој публици  очекује се ускоро.

 

 

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.