Пројекат „На путу за безбедност деце у саобраћају“

ДешавањаComments Off on Пројекат „На путу за безбедност деце у саобраћају“

Захваљујући посебној пажњи коју посвећујемо безбедности деце компанија „Тотал Србија“ је препознала нашу школу и изабрала нас за партнера у реализацији пројекта „На путу за безбедност деце у саобраћају“.

На територији Града Краљева пројекат је реализован у периоду од 15. до 19. октобра 2018. године, а наша школа је носилац активности. Педагози наше школе, Драгана Милетић и Аница Саковић и психолог, Марија Богдановић, су одржали радионице за ученике првог и другог разреда у десет краљевачких основних школа и у СОС дечјем селу у Краљеву.

Циљ ове друштвено одговорне кампање је да се скрене пажња грађаним Републике Србије на потребу за додатним образовањем најмлађих генерација у вези са безбедношћу у саобраћају, а сврха самих радионица је да се ученицима приближе правила понашања у саобраћају, да разумеју зашто она постоје и зашто је важно да их сви поштују.

Специфичност саме едукације се састоји у томе што се она спроводи уз помоћ визуелне демонстрације, картица-питалица, робота-маскоте и посебно креиране интерактивне игре на таблету. Како је употреба таблет уређаја део свакодневнице већине ученика, њихово коришће у настави омогућава да се учење одвија у складу са реалиним контекстом, тј. окружењем савременог детета, а сама видо игра је добар вид мотивације за разговор о правилима понашања у саобраћају и начин да их ученици сагледају из различитих перспектива.

На основу искуства педагога и психолога најчешће грешке и недоумице које ученици имају у саобраћају се огледају у сладећем: Деца нису свесна да када пролазе између паркираних аутомобила постоји опасност да их возачи неће приметити ако изађу на улицу.Не знају да је играње близу саобраћајнице небезбедно, када постоји опасност да дете потрчи за лоптом или једноставно, током игре не примети аутомобил који пролази веома близу. Нејасан им је појам условног зеленог светла за возаче, тачније није им јасно како је могуће да је дозвољено кретање аутомобилима иако је и њима, као пешацима упаљено зелено светло.

Своја искуства из рада са ученицима водитељи радионица су поделили са родитељима и наставницима и на тај начин указали шта је то чему треба посветити додатну пажњу.

Пројекат је допринео да се безбедно понашање најмлађих учесника у саобраћају подигне на виши ниво.

Галерија слика:

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.