РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ И ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

ДешавањаComments Off on РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ И ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

У периоду од 18. до 25. марта 2023. године ученици трећег и четвртог разреда су у оквиру програма рекреативне наставе наше школе боравили на планини Гоч у Дечјем одмаралишту „Гочко“. У том периоду настава је организована у природи (амбијентално учење). У дружењу са природом ученици су богатили и развијали језик и јачали културу говора, учили да се сналазе у природи помоћу различитих одредница, вежбали рачунање времена, вршили различите математичке прорачуне на примерима из непосредног окружења, упознавали флору и фауну нашег краја, учествовали у разноврсним едукативним и креативним радионицама и играма.

Ученици су свакодневно у пратњи водича и аниматора обилазили различите локалитете и природне знаменитости планине Гоч. Планина Гоч је 2014. године проглашена за Специјални резерват природе. Станиште је 129 врста птица, а насељавају га и бројне друге врсте дивљих животиња. Планина Гоч је изузетно богата изворима и бистрим планинским рекама. Површина Гоча је обрасла буковом, јеловом и храстовом шумом. Током боравка на Гочу ученици су обишли Гочко језеро, Цветне ливаде, извориште Гајовача, спомен дрво – најстарији брест, шетали дуж Беле реке… Пошто се у то време обележавао и Светски дан шума, учитељи су кроз бројне активности са својим ученицима успели да укажу на значај шума за живи свет и њихово чување кроз сталну бригу у виду индивидуалног и друштвеног деловање (пошумљавање, чување и брига о становницима шума, начини одлагања смећа на излетиштима и у камповима и друго).

Бројни спортски терени, дечја игралишта и балон сала Дечјег одмаралишта „Гочко“, омогућили су ученицима да свакодневно учествују у разноврсним дечјим и спортским играма и надметањима. Ученици су се такмичили у бацању фризбија, надвлачењу канапа, прескакању дуге вијаче и учествовали у различитим тимским играма: јаџент, фудбал, кошарка…

Од забавних садржаја за ученике издвојили су се: маскенбал, фризуријада, шаренијада, такмичење у ученичким кореографијама, квизијада и денс вече.

Топли и ведри дани допринели су потпунијем доживљају свих природних лепота планине Гоч и учинили да боравак ученика буде пријатнији. Ученици су се Гоча вратили с мноштво позитивних утисака и нових сазнања из различитих научних области и са још једном вредном лекцијом о другарству и хуманости, која је доминирала у свим заједничким активностима током боравка на Гочу.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.