РТС: Прва паметна школа отворена у Краљеву

ДешавањаComments Off on РТС: Прва паметна школа отворена у Краљеву

Основна школа “Вук Караџић” у Краљеву, опремљена комплетном информационо-комуникационом инфраструктуром за увођење дигиталног садржаја у наставу, као и системом видео-надзора, је прва паметна школа у Србији. Захваљујући сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Huawei, то је прва школа у пилот пројекту којим је планирано опремање око 1.800 основних и средњих школа у нашој земљи.

На свечаности поводом почетка примене пројекта “Паметна учионица” министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да ускоро почиње реализација Е-просвете, чији је први корак увођење Електронског дневника.

Pametna skola 1 nn

Министар је појаснио да ће у почетку део пројекта бити око 200 школа из целе Србије. У првој фази креће пројекат електронски дневник, а бар једна краљевачка школа ће бити у том пројекту, најавио је министар просвете.

Е-просвета, каже министар, почиње од електронског дневника и завршава се кроз разне друге моделе неких савременијих видова рада.

“Квалитет наставе ће кроз дигитализацију бити подигнут на виши ниво, али ћемо и брзо моћи да откијемо где су слабости у настави и да брзо реагујемо на отклањању истих”, каже Шарчевић.

Идеја је била, рекао је Шарчевић, да пилот-пројекат буде школа која има и подручна одељења да би та компанија, када опреми једну школу, опремила неколико зграда, па је избор пао на ОШ “Вук Караџић”.

У име компаније Huawei Ли Менгкун изразио је задовољство што компанија има прилику да сарађује са Министарством просвете у процесу трансформације образовног система у Србији.

“Као лидер у области информационо-комуникационих технологија, компанија Huawei, настоји да оплемени живот комуникацијом, а наша иновативна решења, производи и услуге користе се у више од 170 земаља и региона, опслужујући више од једне трећине светске популације”, каже Ли Менгкун.

Кроз пројекат опремања школа информационо-комуникационом опремом биће омогућено повезивање школа са другим научним и образовним институцијама у земљи и свету, те се врло лако могу организовати предавања на даљину, чиме се повећава квалитет наставе, а уједно смањују трошкови путовања и организације наставе.

“Компанија Huawei, је дала велику донацију школи и надам се да ће она допринети и деци која похађају матичну школу у Рибници и деци у издвојеним одељењима на Берановцу, у Змајевцу и Каменици”,  рекао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/2674791/prva-pametna-skola-otvorena-u-kraljevu.html

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.