”Саборни дани Стефана Првовенчаног”

ДешавањаComments Off on ”Саборни дани Стефана Првовенчаног”

У оквиру манифестацијe ”Краљ Стефан Првовенчани-осам векова” у фискултурној сали наше школе одржано је  предавање др Драгољуба  Даниловића ”Саборни дани Стефана Првовенчаног”. Стручном  предавању су присуствовали ученици шестог, седмог и осмог разреда, као и наставници школе.

Др Даниловић упознао је присутне са значајем Стефана Првовенчаног и првог српског архиепископа Светог Саве. ”Ми смо у години јубилеја”, нагласио је професор  и осврнуо се на крунисање првог српског краља Стефана Првовенчаног у манастиру Жича 1217. године. ”У времену када су владари Енглеске, Угарске и Француске били неретко неписмени, Стефан Првовенчани говори латински и старогрчки, пише повеље и житије свога оца.” У даљем излагању наглашенe су многе недоумице и недостатак информација о самом крунисању. ”Многи ће са сигурношћу тврдити да је папски легат крунисао краља, али тих података једноставно нема. Онo што сигурно знамо је да је Свети Сава у Никеји добио титулу архиепископа и својом скромношћу и скрушеношћу опчинио све присутне”.

6

Сведоци смо да наши суграђани мало знају о нашој историји, о значају манастира Жиче и Студенице и почецима наше средњовековне државе. Део ”заслуга” за то имају и немачки окупатори који су 6. априла 1941. године уништили Народну библиотеку у Београду и спалили око 1500 књига из средњовековне историје Србије. Бомбардовање је планирано, да би се једном народу уништило сећање  и негирало постојање. Давно је речено да народ који не познаје своју историју неће имати ни своју будућност. Оваква предавања помажу да се макар мало осветли наша прошлост и не забораве наши преци.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.