Свечана академија – Свети Сава осам векова међу нама

ДешавањаComments Off on Свечана академија – Свети Сава осам векова међу нама

Свечаном академијом под називом ,,Свети Сава осам векова међу нама“, ОШ ,,Вук Караџић“ обележила је дан првог архиепископа српског Светога Саве. У позоришној атмосфери издвојеног одељења на Берановцу уважени гости, наставници и ученици имали су прилику да уживају у оригиналном програму премијерно приказаном.

На самом почетку програма присутнима се обратила директорка школе госпођа Биљана Барловац, пожелевши свима срећну школску славу истакавши велики значај првог српског просветитеља и учитеља за сав наш народ како кроз историју, тако и данас. Директорка је наградила и похвалила ученике који су остварили запажене резултате на школском литерарном и ликовном конкурсу. Захваливши се бројним гостима на присуству, пожелела је свима да уживају у наставку светосавског програма.

Драмски програм ученика отпочео је песмом ,,Ко удара тако позно“ у извођењу хора ученика, да би потом уследио сценски приказа ,,Свети Сава осам векова међу нама.“ Публика је могла да ужива у оригиналној представи ученика која је имала за циљ да истакне на који начин Свети Сава живи међу нама кроз векове. У срдачном породичном разговору оснивач лозе Немањића Св. Симеон завештава свом сину Сави веру, језик, књиге, писмо, земљу и све оно што чини један народ да би Сава усвојивши поруку свог оца то исто пренео свом народу. На сцену су редом излазили царица Милица, Вук Караџић, Надежда Петровић, Мокрањац, Милунка Савић као делић Савиних настављача кроз векове. Оригинално костимирани, праћени прикладним музичким садржајем, ученици су показали свој раскошан глумачки таленат, измамивши бројне осмехе и по коју сузу препуног школског хола. Упечатљив сценски приказ завршен је емотивним загрљајем Саве и Симеона након којег Симон поставља питање ко данас наставља његов пут. Громогласним аплаузом испраћени су ученици – глумци да би драмски програм био завршен хорским извођењем химне Светом Сави.

Након прикладног програма приступило се сечењу славког колача и заједничкој молитви домаћих свештеника Ивана и Марка са свима присутнима. Том приликом присутнима се обратио и свештеник Иван истакавши видљиво духовно и материјално напредовање наставника и ученика, захваливши се директорки на изузетној сарадњи коју показује према цркви, пожелевши свима успешну годину. Радост празника настављена је послужењем коју су припремили домаћини овогодишњег Савиндана, наши помоћни радници, на челу са Милошем Биорцем.

И на крају Свети Сава је већ осам векова, па и нека остане ,,међу нама.“

Погледајте богату галерију фотографија са свечане академије:

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.