Светски дан књиге и ауторских права

ДешавањаComments Off on Светски дан књиге и ауторских права

Светски дан књиге и ауторских права се у свету и код нас обележава сваког 23. априла на дан смрти два велика европска књижевника Виљeма Шекспира и Мигуела де Сервантеса.

На Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу која је одржана 1995. године одлучено је да се Светски дан књиге и ауторских права слави на овај датум.

„Књиге заслужују свој посебан дан у календару, у којем им се даје почаст као симболима слободе, јединства и мира“, преузето из декларације УНЕСКО-а.

У школској библиотеци обележен је Светски дан књиге и ауторских права. Школска библиотека спровела је активност осликавања обележивача за књиге у сарадњи са учитељицом Маријом Ракић и децом из продуженог боравка. Деца су имала задатак да покажу креативност и таленат у осликавању обележивача за књиге.

Ученици из продуженог боравка цртали су јунаке из књига које воле да читају. Показали су велику заинтересованост за ову радионицу, били су креативни и активни. Библиотекарка им је говорила о значају обележавања овог датума и важности поштовања ауторских права. Како је обичај да се на овај датум поклањају књиге, учитељица Весна Ристовић је поклонила школској библиотеци неколико примерака своје ауторске збирке песама „Снови од чипке“.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.