СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

ДешавањаComments Off on СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

Књига је највећи извор информација, знања и идеја. У циљу одавања признања магичним речима, које нас обогаћују, али и у циљу подстицања на читање свих слојева друштва, а нарочито младих 23. април прославља се као Светски дан књиге и ауторских права.

Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

Даном књиге проглашен је 23. април, дан смрти два велика књижевника Мигуела де Сервантеса (по грегоријанском календару) и Вилијама Шекспира (по јулијанском календару). Идеја о поклањању књига потиче из Шпаније, области Каталоније, где су се некада на овај дан организовале свечаности и турнири, а данас мушкарци поклањају женама руже, а оне њима књигу.

Библиотека Основне школе „Вук Караџић“ је обележила овај дан разним активностима. Организована је акција „Поклони књигу“,  у оквиру које су ученици и наставници обогатили библиотечки фонд са преко 250 наслова различитих жанрова. Наставнице српског језика, Сандра Рудњанин и Слађа Милојевић са ученицима петог и шестог разреда поклонили  су библиотеци преко 80 књига. Поменути наставници и ученици су украсили зидове школске библиотеке песмама које су сами саставили.

Директорка  Биљана Барловац је највернијим читаоцима  доделила дипломе уз жељу да наставе са добром праксом и да својим примером мотивишу своје вршњаке да читају и обогаћују своје знање.

 

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.