Светски дан књиге

ДешавањаComments Off on Светски дан књиге

Поводом Светског дана књиге који се обележава 23. априла наша школа је припремила низ програма којима је обележила овај датум.

У акциј и„Даруј књигу“ учествовали су ученици и наставници школе. Претходних десет дана прикупљено је око 200 књига које су предате на коришћење школској библиотеци.

У холу школе отворена је изложба ликовних радова наших ученика на тему „Мој омиљени јунак из књижевног дела“. На паноима се нашла шаренолика дружина: Том Сојер, Мали Принц, Марко Краљевић, Петар Пан, Марта Смарт…

У четвртак 21. априла организовано је такмичење у познавању књижевних дела, али и опште културе. Ученици 8. разреда одговарали су на питања из књижевности која су у програму за други циклус образовања, а квиз је реализован у апликацији quizizz. Победу је однела Катарина Рудњанин VIII1, а друго и треће место су припали Пеђи Радосављевићу VIII1 и Нађи Кањевац VIII3.

Прилику да покажу колико познају домаћу и светску књижевност, савремене писце и класике, имали су и запослени. За квиз који је реализован у апликацији kahoot пријавило се 10 такмичара. Првопласирана је била  Анђелка Драгојловић, друго место је заузео Миленко Ђурић, а треће Наташа Милојевић. Победници у обе категорије су као награду добили књигу.

И ученици IV5 су са својом наставницом енглеског језика Маријаном Дражовић обележили овај дан. Гледали су анимирану биографију Шекспира на енглеском језику, путовали из Стратфорда на Ејвону, где је рођен, до Лондона и позоришта Глоуб, разговарали о чувеним делима „Хамлет“, „Ромео и Јулија“, „Сан летње ноћи“. Четвртаци су научили и да се Шекспиров дан рођења (а  неки тврде и смрти) обележава истог дана као и Светски дан књиге. Гледајући видео, ученици су уочили да је Шекспир писао користећи перо и мастило, па су се, правећи једно налик њему, изместили у то доба.

Иако су мобилни телефони и савремене технологије заузели значајно место у савременом свету, обележавање овог значајног датума нам је показало да је магија читања и моћ књиге ипак велика. До следеће године-путујте кроз простор и време читајући књиге!

За сајт школе: Сандра Рудњанин, наставница српског језика и књижевности

Галерију фотографија можете погледати овде.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.