Светски дан развоја информатике

ДешавањаComments Off on Светски дан развоја информатике

Данас јe Свeтски дан развоја информатикe. Свeт полако постајe глобално информационо друштво, због чeга јe информатика од вeликe важности и у образовању сваког појeдинца.

„Ефикасно коришћење информационих и комуникационих технологија (ИКТ), има потенцијал за јачање економије, побољшање здравствених потенцијала, побољшање образовања и процеса учења и јачање демократских процеса.“

Комисија за развој науке и технологије УН
Из извештаја генералног секретара

17. маја, 1972, Конференција УН за трговину и развој предлаже мере за ширење информација и мобилизације јавног мњења у односу на проблеме трговине и развоја. То је постало познато као резолуција 3038 (КСКСВИИ), која је усвојена од стране Генералне скупштине Уједињених нација 19. децембра 1972.

Кабинет информатике и рачунарства у матичној школи у Рибници.

Ова резолуција позива на увођење Светског дана развоја информатике да би се помогло да се људима скрене пажња на развојне проблеме. Следећи циљ манифестације је да објасни јавности зашто је неопходно да се ојачају међународна сарадња и да се пронађу начини да се реше развојни проблеми. Скупштина је такође одлучила да се дан поклопи са Даном Уједињених нација и да тиме нагласи централну улогу развоја у раду УН. Светски дан развоја информација је први пут одржан 24. октобра 1973. и одржава се на данашњи дан сваке године од тада.
Један од специфичних циљева Светског дана развоја информатике је да информише и мотивише младе људе и ова промена у обележавању Светског дана развоја информатике може да помогне да се унапреди тај циљ.

Свeтски дан развоја информатикe обележен је у ОШ „Вук Караџић“.  У томе су учествовали ученици шестог разреда који су се упознали са новим појмовима везаним за развој информатике, уз помоћ наставнице Ане Пантовић.

Уз помоћ веб алата kahoot, ученици су систематизовали градиво.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.