Свечана академија поводом Међународног дана холокауста

ДешавањаComments Off on Свечана академија поводом Међународног дана холокауста

Међународни дан холокауста 27. јануар обележава се одлуком Генералне скупштине Уједињених нација већ више од једне деценије. Осим чланста у Организацији Уједињених нација чијом је оснивачком повељом дефинисано неговање универзалних вредности човечанства, Републику Србију на обележавање овог дана   обавезују  жртве нацистичких и усташких злочина над Србима током Другог светског рата. Преданом раду српских историчара у настојању да обелодане страдања Срба, Јевреја и Рома на простору НДХ, последњих година придружило се неколико угледних историчара, публициста и јавних радника светског значаја. Овогодишњу свечану академију у Ректорату универзитета у Београду поводом Међународног дана холокауста у организацији Министарства спољних послова Републике Србије својим  присуством и предавањем увеличао је један од најцењенијих истраживача о злочинима на Балкану, израелски историчар Гидеон Грајф чији је обиман научни и исртраживачки  рад публикован у делу „Јасеновац – Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“.

Приликуда присуствују свечаној академији имали су директор, ученици и наставници наше школе што је, по оцени свих присутних, била велика част. Истовремено, на трагу стечених нових увида и знања  о трагичном страдању Срба у злогласном логору Јасеновац, ученици су развили свест о сопственој одговорности у борби против сваког облика дискриминације и непоштовања различитости. Драматичну слику страдања чије границе премашују величину људског поимања, својом живом речју посведочили су преживели логораши и потомци јасеновачких новомученика који су сложни у схватању да нас само памћење и сећање на жртве ослобађа од могућих  понављања злочина.

Слободно време у дану планираном за свечану академију, ученици и наставници искористили су за шетњу центром српског престоног града и Калемегданом где се, кроз слојеве сачуваних културно-историјских споменика и остатака,  чита дуга, тешка и  узвишена историја Београда и са Београдом скопчана историја српског народа.

 

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.