Ученици наше школе на прослави 6 векова манастира Каменац

ДешавањаComments Off on Ученици наше школе на прослави 6 векова манастира Каменац

Празник Рођења Пресвете Богородице ученици шестог разреда наше школе са наставницом историје Анђелком Драгојловић обележили су у прелепом амбијенту, у селу Честин, на обронцима Гледићких планина, у чијим је скутима ушушкан средњовековни манастир Каменац који ове године обележава велики јубилеј. Наши ученици су били део многобројног света свих генерација који су дошли на прослављање и обележавање шест стотина година од оснивања манастира Каменца.

Део свечаног програма који је почео литургијом највиших великодостојника српске цркве из више епархија, обухватио је и посебан програм за децу свих школских узраста. Програм за децу је приређен у црквеном дворишту које манастир Каменац дели са школом у Честину, једном од најстаријих у Срба у нововековној историји.

Иако је ова школска година прва, у две стотине дугом постојању школе у Честину, у којој нема полазника, велики број окупљених ученика на празник Мале Госпојине оживео је школске просторије и дао наговештај неких бољих времена. Приређена су предавања бивших наставника који су давали деци животне савете. Наши ученици имали су прилику да покажу или пронађу своје склоности и таленте ка вештинама калиграфског писања, ликовног умећа, писања старих дописница и спортских игара у духу старих, заборављених надметања. Оживљавању прошлости, на велику радост деце, највише су својим аутентичним присуством допринели чланови Дружине Свети кнез Лазар из Краљева који се баве чувањем идеала чојства и борбености средњовековног витештва.

Наши ученици су све време боравка у Честину и манастиру Каменац показали велику знатижељу, радозналост духа и спремност да употпуњују своја знања из српске историје. На трагу проживљеног у манастиру Каменцу, ученици наше школе су подигли своју свест о потреби неговања културе сећања, а то је један од главних циљева којима смо као школа посвећени у свом васпитном и образовном раду.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.