Учешће наших ученица у квизу „Краљево бира знање“

ДешавањаComments Off on Учешће наших ученица у квизу „Краљево бира знање“

Дана 15. октобра 2021. године поводом обележавања 80-годишњице трагичног страдања Краљевчана октобра 1941. године погубљених од стране јединица регуларне војске Вермахта, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ у сарадњи са Друштвом историчара Рашког округа организовала је такмичење за ученике основних и средњих школа у форми квиза „Краљево бира знање“. Традиција одржавања квиза је вишегодишња, а овогодишњим такмичењем, упркос великом интересовању ученика, због пандемије корона вируса, обухваћен  је мањи број школа и ученика.

У категорији основних школа такмичиле су се три екипе које су чинили ученици основних школа „IV краљевачки батаљон“, „Живан Маричић“ и „Вук Караџић“. Победници квиза су ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“.

Нашу школу представљале су ученице осмог разреда Тара Ракоњац, Љубица Трбољевац и Наташа Воштић које су биле другопласиране са малим бројем поена у заостатку за победницима квиза. Награђене су вредним књигама.

Ученице наше школе приступиле су упознавању историјских догађаја октобра 1941. године  савесно, одговорно и темељно, настојећи да, уз помоћ своје наставнице историје, разумеју шири контекст збивања која су пратила трагична страдања наших суграђана. Основни текст за проучавање ове теме био је део књиге историчарке Силвије Крејаковић „Идентитети“. Стицање и ширење знања о краљевачком октобру најефикасније  су средство у неговању културе сећања, примарног циља свих учесника и реализатора квиза „Краљево бира знање“. Захваљујемо се организаторима  на позиву за учешће и честитамо свим ученицима и наставницима на  показаном знању и уложеном труду.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.