„ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

ДешавањаComments Off on „ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

У нашој школи обележен је Национални дан књиге и Дан Народне библиотеке Србије 28. фебруара. На тај дан давне 1832. године, политичар и дипломата Димитрије Давидовић упутио је писмо кнезу Милошу о плану уређења Народне библиотеке Србије. Овај датум је узет за Дан Народне бибилиотеке Србије, најстарије установе културе код нас.

Друштво библиотекара Србије већ пети пут за редом организује акцију „Читајмо гласно“са циљем подстицања читања, као и неговања матерњег језика као и развијања љубави према књизи. Наш заједнички задатак био је да укажемо на значај књиге и читања. У времену дигиталних технологија када је човек више окренут интернету и виртуелном свету, ми смо указали на богатство онога што прочитамо, научимо из књиге јер док читамо, ми се осећамо живим, растемо и развијамо се ускладу са њеним окретањем страница.

Ученици наше школе учествовали су у акцији коју је организовала библиотекарка. У школској библиотеци читали су одломке из омиљених књига. Реализована је и радионица са члановима новинарске секције у школској библиотеци о позајмљеницама усрпскомјезику,  научили су да је велики број речи у наш језик дошао са стране и ученици су се упознали са реченицима српског језика и начином њиховог коришћења.

Ученици првог разреда са својим учитељициама Данијелом Грујић и Јеленом Митрић, такође, су се прикључили акцији. Прваци су читали одломке из омиљених књига у школском дворишту испред библиотеке. Изабралису да читају делове омињених песама, прича и романа. Било је весело и интересантно и ученицима из продуженог боравка који су читали омиљене стихове у библиотеци.

Наставнице српског језика Слађана Ђорић и Ивана Авић су подржале акцију у издвојеном одељењу на Берановцу. Ученици петог разреда читали су „гласно“ одломке из песама и прича у холу школе на Берановцу.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.