Школа и популациона политика

ДешавањаComments Off on Школа и популациона политика

У оквиру пројекта Завода за унапређивање образовања и васпитања, већ трећу годину за редом у нашој школи организује се предавање за ученике осмог разреда на тему ”Школа и популациона политика”.

Жеља реализатора предавања, наставника Сандре Рудњанин, Кристине Влајић и Марка Јоргића јесте да подигну свест ученика о значају породице као стуба друштва, популационој политици и демографији.

Прво предавање је одржано у петак, 27. октобра 2017. у матичној школи. Ученици VIII/1 су имали прилике да чују податке о стању природног прираштаја у Србији који је негативан. Предочено им је да су социјална структура, механичко кретање становништва и абортуси  довели до негативног природног прираштаја, а помоћу графички приказане легенде о демографском стању Србије, могли су сазнати да Србија сваке године изгуби 35 000 становника, што можемо упоредити са градовима као што су  Шид, Неготин или Бачка Топола.

20171027_122425

У наставку програма ученици су били актери  драмске радионице ”Беба бити или не бити”, коју је осмислила Елеонора Влаховић, руководилац Центра за развој програма и уџбеника. Циљ радионице је развијање свести код ученика о подстицању и развијању одговорног понашања у области породичног живота, репродуктивног здравља, брака, партнерских односа, рађања, одгајања и васпитања деце, здравих стилова живота.

Ученици су предавање и радионицу коју су припремили њихови наставници схватили веома озбиљно, што су својим ангажовањем на истој и показали. У плану је реализација овог програма у свим одељењима осмог разреда у нашој школи.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.