MPNTR: Prva ”pametna škola” u Kraljevu

DešavanjaComments Off on MPNTR: Prva ”pametna škola” u Kraljevu

Osnovna škola ”Vuk Karadžić” u Kraljevu od danas poseduje kompletnu informaciono-komunikacionu infrastrukturu za uvođenje digitalnog sadržaja u nastavu,  kao i sistem video nadzora u cilju povećanja bezbednosti đaka i zaštite objekta.  Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije Huawei,  škola Vuk Karadžić je prva škola u pilot projektu kojim je planirano opremanje oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji.

Na svečanosti povodom početka primene projekta ”Pametna učionica” ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  rekao je da uskoro počinje realizacija E-prosvete, čiji je prvi korak uvođenje Elektronskog dnevnika. Ministar je pojasnio da će u  početku deo projekta biti oko 200 škola iz cele Srbije. ”Kvalitet nastave će kroz digitalizaciju biti podignut na viši nivo, ali ćemo i brzo moći da otkijemo gde su slabosti u nastavi i da brzo reagujemo na otklanjanju istih”, istakao je Šarčević. U ime kompanije  Huawei  Li Mengkun izrazio je  zadovoljstvo što kompanija ima priliku da sarađuje sa Ministarstvom prosvete u procesu transformacije obrazovnog sistema u Srbiji.

image1-4

Kroz projekat opremanja škola informaciono-komunikacionom opremom biće omogućeno povezivanje škola sa drugim naučnim i obrazovnim  institucijama u zemlji i svetu,  te se vrlo lako mogu organizovati predavanja na daljinu,  čime se povećava kvalitet nastave,  a ujedno smanjuju troškovi putovanja i organizacije nastave.

Prethodno je ministar sa  gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem  posetio   Dom učenika srednjih škola Kraljevo i obišao radove na izgradnji sportske hale u okviru Doma. Sredstva za izgradnju sportske hale je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehlološkog razvoja u  iznosu od 45.000.000,00 din.  Prva faza radova je završena u roku. U toku je druga faza, a planirano je da radovi budu završeni do početka školske 2017/18 godine. Zemljište je ustupila lokalna samouprava, koja učestvuje delimično i u finansiranju infrastrukturnih priključaka.

image4

Izvor: http://www.mpn.gov.rs/prva-pametna-skola-u-kraljevu/

© 2015 OSNOVNA ŠKOLA "VUK KARADŽIĆ", Kraljevo. Sva prava zadržana. Stranu izradio | S9 | WDT.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com