Meђународни Дан људских права

ДешавањаComments Off on Meђународни Дан људских права

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је  10. децембар  за Дан људских права  1950. године како би скренула пажњу „народа света“ на две године раније потписну Универзалну декларацију о људским правима, као први свеобухватни инструмент заштите људских права. Декларација  по први пут у историји човечанстава прокламује заједничке стандарде људских права које треба да постигну сви народи и све нације света,  „Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима“ одређује први члан декларације. Није била правно обавезујућа већ више део међународног обичајног права све до Међународне конференције УН о људским правима 1968. године када је одлучено да декларација представља обавезу за све чланице међународне заједнице. Представља основ за све даље донете правно обавезујуће споразуме УН о људским правима пре свих за два значајна међународна Пакта о грађанским и политичким правима и  о економским, социјалним и културним правима.

Овом дану претходи низ значајних датума,који се промовишу кроз кампању ,,16 дана активизма у борби против насиља над женама“,међу којима су Дан особа заражених ХИВ-ом,Дан особа са инавидитетом и Дан фемицида.Кроз различите активности на многим часовима у нашој школи је о овом значајном датуму било речи.

У ранијем периоду овог полугодишта ,наши ученици су кроз пројекте везане за  борбу против вршњачког насиља,борбу против корупције  промовисали толеранцију,солидарности и грађански активизам као важне процесе у демократском друштву.

Из  Министарства просвете прослеђени су линкови  прилога који су кориштени у сврху промовисања овог значајног датума.

https://onedrive.live.com/?authkey=%21AKQ%5FNMPYlhYbNnc&cid=6D3648C5711E1EFF&id=6D3648C5711E1EFF%2116464&parId=6D3648C5711E1EFF%2116324&o=OneUp

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.