Kључнe мерe стратегије ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама

ДешавањаНајава догађајаComments Off on Kључнe мерe стратегије ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама

1. Доследна и исправна употреба маски у простору школе од стране свих лица (ученика и запослених)

● Наставно и ненаставно особље 

Сходно одлуци Педагошког колегијума и Тима за обезбеђивање квалитета и развој установе Основне школе „Вук Караџић“ Краљево сви запослени у школи су у обавези да носе маске у простору школе.

● Родитељи, односно други законски заступници и други посетиоци 

Употреба заштитних маски за родитеље и све друге посетиоце у школским  установам је обавезна током  боравка  у  затвореном  простору,  с  тим  да  је  неоходно  редуковати  број посетилаца и омогућити посету само у случају неопходности. У складуса наведеним потребно је да сваки родитељ благовремено најави свој долазак у школу одељењском старешини.

● Ученици

Ученик треба да носи маску од уласку у школу па све до доласка до своје клупе. Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора. Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет.

Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али се свака маска мора користити на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена. Није дозвољено мењање маски међу ученицима.

Напомена: Употреба заштитних маски на отвореном простору за сада није неопходна, уз одржавање физичке дистанце.

2. Одржавање физичке дистанце

Физичка дистанца током активности које се одржавају у учионици није неопходна међу децом.

Потребно је да наставници и друго школско особље одржавају физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1 метра.

Саветује се да ученици одржавају међусобну физичку дистанцу од најмање 1 метар у свлачионицама.

Особе које доводе ученике у школу не улазе у школу већ прате ученике до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где ученике млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.

3. Хигијена руку и респираторна хигијена

Под хигијеном руку подразумева се редовно  прање  руку  сапуном  и  водом  или употребу  средстава  за  суво прање/дезинфекцију руку на бази најмање 70% алкохола.

Респираторна хигијена подразумева да се у случају кијања и кашљања покрију уста и нос надлактицом или папирном марамицом коју одмах након употребе треба бацити у канту за отпатке и обавити хигијену руку прањем водом и сапуном или дезинфекционим средством на бази алкохола.

Ученици, наставно и ненаставно особље не треба да долазе у школу уколико имају  било који од следећих симптома или знакова сумње на COVID-19 (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив).

Ученици,  наставно  и  ненаставно  особље  не  треба  да  долазе  у  школу  уколико  су идентификовани  као  блиски  контакти  особе  оболеле  од  COVID-19  у  породици  или домаћинству, већ треба да остану у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана.

Ученици, наставно и ненаставно особље који су се јавили лекару у матичном дому здравља због појаве симптома или знакова који могу указивати на COVID-19 не треба да долазе у школу док чекају резултат тестирања, односно док не добију негативан резултат тестирања на COVID-19.

Родитељи  треба  свако  јутро  да  својој  деци  пред  полазак  у  школу  провере  телесну температуру и присуство других симптома и знакова који могу указивати на COVID-19.

Наставно и ненаставно особље треба да пред полазак у школу провери сопствену телесну температуру и присуство других симптома и знакова који могу указивати на COVID-19.

Будимо одговорни и према себи и према другима.

ОШ „ Вук Караџић“ Краљево

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.