ПАРКОВИ, ПРИРОДА, ЖИВОТ  У ЗЕЛЕНИЛУ

ДешавањаComments Off on ПАРКОВИ, ПРИРОДА, ЖИВОТ  У ЗЕЛЕНИЛУ

Данас се обележава Европски дан паркова, који је прогласила Федерација националних паркова Европе с циљем да се скрене пажња на значај зелених површина. 24. мај је одабран, као дан сећања на постанак првих европских националних паркова – девет националних паркова у Шведској који су проглашени на тај дан 1909. године. Европски дан паркова први пут је обележен 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

Промене годишњих доба чине природу неодољивом. Свако од њих подари дрвећу и трави неку лепоту и драж која непоправљивим сањарима буди жељу да очувају оно што се да очувати.

Ученици 2/1  ОШ,,Вук Караџић“ сваке јесени и пролећа организују различите активности на ушћу Рибнице у Ибар. Придружили су се и ученици издвојеног одељења у Каменици.

Овог пролећа, симболично, 24. маја, када се обележава Европски дан паркова,поново су се нашли на ушћу. Од школског дворишта до ушћа пролази се споредним улицама рибничког насеља. Прва станица је столетни дуд  сазрео и у пуноој снази. Одатле већ улазимо поред корита реке Рибнице, где почиње прво прикупљање отпада. Сваком нашој акцијом као васпитно-образовна установа скрећемо пажњу јавности на проблем одлагања смећа на местима где не би требало да га има. Роде, чапље, жабе, ситни гуштери, пужеви, скавци имају свој мир овде. Само ушће је, захваљујући правим риболовцима релативно чисто, па су ученици имали мање посла.

Поред  обележавања европског дана паркова, амбијнтална настава је овде била  врло креативна и жива. Разговор о Јосифу Панчићу, Десанки Максимовић, лековитим травама и њиховом дејству било је врло садржајан. Спортске игре, игре реквизитима, боравак у природи учинили су дан успешним и здравим. Испијање чаја насталог од лековитих биљака  које смо видели на ушћу отворио је нове прилике и договоре за даље. Настављамо чајанку и закључујемо да смо још увек у тражењу помоћи за постављање парковских клупа, канти за одлагање смећа,нове украсне биљке,шибље и дрвеће.

На крају  шаљемо јасну поруку-развијањем заставе школе показујемо ко смо,  а акцијама еколошког карактера  показујемо љубав према својој заједници, домовини.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.