Ученици верске наставе долином Ибра

ДешавањаComments Off on Ученици верске наставе долином Ибра

У организацији вероучитеља ОШ ”Вук Караџић” у Рибници, 14. октобра, ученици 7. и 8. разреда и њихови наставници, имали су прилику да по прелепом и сунчаном дану посете древне манастире у долини Ибра.

Дуго исчекивани излет започео је у раним јутарњим сатима када се група из Рибнице упутила ка најстаријој очуваној цркви на Балкану – Петровој цркви у Расу, чији темељи датирају из 9. века. У цркви Петровој ученици су посетили место у којем су крштени многи из династије Немањића међу којима и сам Свети Сава први српски архиепископ, као и место где су одржани једни од најзначајнијих државних сабора с почетка 13. века. Након Петрове цркве група се упутила ка Дежевској долини и манастиру Ђурђеви Ступови задужбини Стефана Немање из 12. века где је срдачну добродошлицу уз древно манастирско гостољубље уприличио игуман отац Герасим.

9

После краће паузе у Новом Пазару ученици и наставници посетили су манастир Градац под обронцима Голије, задужбина краљице Јелене Анжујске из 13. века. Да би као последње одредиште била манастир Студеница, најзначајнији Српски културни, духовни и историјски центар из 12. века. У древној задужбини Стефана Немање ученике је поздравио игуман, отац Тихон, а историјат и значај ове древне светиње предочио је манастирски кустос (црквењак) Зоран.

Оснажени једним новим искуством, обогаћени новим и корисним занањем, испуњени лепотом Српске земље и радошћу дружења, ученици са својим наставницима завршили су једнодневни излет у раним вечерњим сатима уз жељу да се заједничко дружење што пре понови.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.