„Дан розе мајица“  у нашој школи

ДешавањаComments Off on „Дан розе мајица“  у нашој школи

Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу, након што је ученик Чарлс МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке.

Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили у знак подршке дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама, који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Наши ученици и наставници сваке године  на другачији и креативнији начин обележaвају овај дан. Низом активности, од израде тематских паноа у свим деловима школе и учионицама, тематским радионицама на часовима одељењског старешине до пуштања балона са исписаним порукама, обележили смо овај дан 28.фебруара 2024. године. Учествовали смо сви, од најмлађих до најстаријих ученика наше матичне школе, школе на Берановцу и школе у Каменици. Кроз смех и дружење исписали смо поруке о другарству и толеранцији и још једном показали да смо свесни лоших ефеката насилног понашања, као и да знамо на који начин можемо да се боримо против вршњачког насиља.

Тим за заштиту од насиља, дискриминације, занемаривања и злостављања
ОШ „Вук Караџић“

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.