ЗА КЊИГУ ЈЕ УВЕК ВРЕМЕ!

ДешавањаComments Off on ЗА КЊИГУ ЈЕ УВЕК ВРЕМЕ!

Не постоји лепше место  да се обележи  Светски дан књиге и да се говори о књижевности од библиотеке. Решили смо да искористимо близину Културног центра „Рибница“ са којим имамо сјајну сарадњу, да у њиховој библиотеци организујемо јавни час у којем су учествовали ученици виших разреда наше матичне школе и издвојеног одељења  Берановац.

Чланови  библиотечке секције представили су  своје омиљене књиге, направили су презентацију о историји књиге, штампарства и библиотека и рекли нешто  више о  о значају и потреби  обележавања Светског дана књиге и ауторских права.

 Ученици наше школе  направили су и мини изложбу  омиљених књига,  а ученици са Берановца говорили су цитате Шекспира, Сервантеса и других значајних писаца који су обележили светску књижевност.  Ученици који су учествовали на недавно одржаном окружном такмичењу рецитатора Јулијана Марковић  и Наталија Димитријевић, показале су свој таленат, а Никола Рогић  је казивао стихове Пушкина на изворном, руском језику.

Програм у библиотеци пратили су и најмлађи  основци из СОС Дечјег села са Берановца, колегинице Бојана Кошанин,  Сандра Рудњанин и родитељи деце која су учествовала у програму.

У време када се све мање чита ова   мала група љубитеља писане речи обележила је Светски дан књиге и послала јасну поруку да је важно да читамо и  негујемо љубав према писаној речи, а ми библиотекари и наставници смо ту да их у томе подржимо, јер деца која  која читају  одрастају у људе који размишљају.

Светски дан књиге обележава се од  1995. године,  сваког  23. априла,  на  дан  смрти два великана светске књижевности-  Шекспира и Сервантеса.   Ова два литерарна великана  заправо су само формално преминула истог датума. Намера УНЕСКО била је  да  установљавањем овог празника подстакне  на читање све слојеве друштва, нарочито младе.

Светски дан књиге обележили смо и у школској библиотеци. Гости су нам били ученици 2/1 и учитељица Весна Ристовић. Разговарали смо о  важности обележавања овог датума,  одржана је радионица у школској библиотеци у трајању од једног школског часа, а ученици су кроз групни рад илустровали књигу по избору.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.