МАГИЧНА МОЋ РЕЧИ

ДешавањаComments Off on МАГИЧНА МОЋ РЕЧИ

-Тематски дан и амбијентална настава у ОШ ”Вук Караџић”-

Наша школа одавно обилује примерима добре праксе у настави али и у сарадњи са институцијама од културног и јавног значаја. Сведочење такве врсте добре праксе показали смо и у петак 7. Септембра када смо са ученицима четвртог разреда посетили Библиотеку Културног центра Рибница. Ученике су предводиле учитељице Катарина Шулубурић, Јелица Крушчић и Снежана Миковић у сарадњи са наставницима верске наставе Марком Јоргићем и Аном Црепуљаревић. Будући да је одабрана тема за петак била Магична моћ речи, простор библиотеке у Културном центру Рибница указао се као идеално место за амбијентално учење.

Све је било осмишљено у форми јавног часа пре свега у организацији Редакције за децу и младе и Редакције за књижевност овог центра културе. Ученици су најпре обишли библиотеку и уз руковођење библиотекарки истраживали су простор, наслове, речи и илустрације које им понајвише привлаче пажњу. Није изненађујуће да су их привукли манге стрипови којих је било таман довољно да заголицају знатижељну машту, али у рукама наших основаца нашле су се и врло озбиљне енциклопедије и едукативни часописи као и поједине књиге чије су наслове препознавали из школског штива.

Час се након тога преселио у атријум испред самог Културног центра где је Оливера Марјановић, испред Редакције за децу и младе, кроз игре и необична повезивања указала на то шта све речи могу чак и онда када нису изговорене. Час је потом преузео Миша Милосављевић, уредник Редакције за књижевност, који се вешто досетио да ученицима покаже да чак и оне речи од којих то најмање очекујемо могу да пренесу важне поруке. У ту сврху читао нам је две песме дечјег аутора Душка Домановића из збирке ”Песме за нај-велике” па смо могли чути важну поуку о искрености од две палачинке иако их нико не би очекивао у песми, а потом и здраву поуку о чувању животне средине коју су нам поручиле ни мање ни више него три кесе за смеће са свим својим најнеобичнијим садржајима.

Утисци су били потпуно позитивни, а ученици су пожелели више таквих часова. Сложили смо се да речи имају невероватне моћи и да је на нама да научимо како најбоље те моћи да искористимо за оно што је добро и племенито пре свега, али и да оној машти што може свашта пустимо на вољу да речи истражи и сама још разоткрије колико су речи моћне.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.