МИНИСТАРКА РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ, ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК КРАЉЕВA, ДР ПРЕДРАГ ТЕРЗИЋ У ПОСЕТИ  НАШОЈ ШКОЛИ

ДешавањаComments Off on МИНИСТАРКА РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ, ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК КРАЉЕВA, ДР ПРЕДРАГ ТЕРЗИЋ У ПОСЕТИ  НАШОЈ ШКОЛИ

Приликом посете Краљеву, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић је, заједно са градоначелником др Предрагом Терзићем, обишла радове на унапређењу енергетске ефикасности у једној од највећих школа на територији града – Основној школи „Вук Караџић“.

„Министарство рударства и енергетике обезбедило је средства како бисмо успели да изолујемо школу која се налази у Рибници и како бисмо, поред изолације, успели да заменимо стари котао новим, савременим, котлом на гас. Министарка је сада могла лично да се увери колико то значи директорки, професорима, наставницима, а првенствено ученицима“, изјавио је Терзић, истакавши да ће, поред професора и ђака, замена котла значити и свим становницима Рибнице јер ће загађеност бити значајно смањена.

„Сведоци смо да ће ова школа, из 1928. године, која има изузетно дугачку традицију, моћи да настави рад у савременијим и лепшим условима, пре свега сигурнијим и енергетски ефикаснијим. Битно је да улажемо у овакве објекте због комфора наставника и ученика, али и са аспекта мање потрошње електричне енергије и очувања животне средине“, истакла је министарка.

Како је појаснила, у санацију ове краљевачке школе уложено је 32 милиона динара, од којих је око 70 одсто средства из Министарства рударства и енергетике и око 30 одсто из буџета Града Краљева.

Како је завршетак радова планиран у току наредне недеље, а санација је почела у фебруару, министарка је нагласила да је срећна што ће ученици ове школе 1. септембра ући у реконструисану, санирану, школу, а и наставници ће моћи да раде у бољим условима.

„Санацијом ћемо успети да смањимо рачуне школе за струју и грејање за неких 40 одсто, а емисија угљен-диоксида ће се смањити за 66 одсто“, изјавила је министарка  Дубравака Ђедовић.

Основна школа „Вук Караџић“ тренутно броји  917 ученика, од којих матичну школу похађа 452 ученика, издвојено одељење на Берановцу има 456 ученика, а издвојено одељење у Каменици похађа 9 ученика. Директорка Милена Брковић истакла је да ће пројектом енергетске санације школског објекта бити комфорније свима, како ученицима, тако и запосленима. Она је подсетила да се до сада школа грејала на чврсто гориво односно дрво и угаљ, па је самим тим школа била један од највећих загађивача животне средине у окружењу. Сада, када пређу на гас, емисија штетних гасова ће се знатно смањити, а и услови за рад у школи ће бити знатно пристојнији.

Извор фотографије: Фејсбук страница Др Предраг Терзић

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.