Посета градоначелника града Краљева др Предрага Терзића и руководиоца Школске управе Бојане Маринковић нашој школи

ДешавањаComments Off on Посета градоначелника града Краљева др Предрага Терзића и руководиоца Школске управе Бојане Маринковић нашој школи

Град Краљево улаже у образовање: градоначелник обишао радове на унапређењу енергетске ефикасности зграде ОШ „Вук Караџић“

Радове на унапређењу енергетске ефикасности зграде једне од најстаријих краљевачких школа – Основне школе „Вук Караџић“ у Рибници, обишао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић са руководиоцем Школске управе Бојаном Маринковић.

Средства за реализацију пројекта „Унапређење енергетске ефикасности зграде Основне школе ‘Вук Караџић’“ Град Краљево је добио по отвореном Јавном позиву Министарства рударства и енергетике, Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, за доделу средстава ради финансирања пројеката унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе, као и градским општинамa.

Укупна вредност пројекта је 32.249.784,66 динара, од чега 22.000.000,00 динара финансира Министарство рударства и енергетике, а 10.249.784,66 динара Град. Извођач радова је фирма „Интерклима“ из Врњачке Бање.

Пројектом је, између осталог, предвиђено унапређење термичког омотача зграде – постављање термичке изолације од камене вуне на спољашње зидове, као и на кров, таваницу, подове, унутрашње зидове, као и унапређење термотехничких система у згради заменом целог или дела система ефикаснијим – уградња електронски регулисаних циркулационих пумпи, термостатских вентила на свим грејним телима, уређаја за мерење предате количине топлоте свим појединачним потрошачима, замена постојећег ефикаснијим котлом, уградња опреме за даљинску контролу и аутоматску регулацију рада термотехничких система….

Како је након обиласка радова на школској згради изјавио градоначелник, замена старог система грејања новим, савременим системом грејања, омогућиће загревање школе и на гас и на стари начин коришћењем дрва и угља, а термички омотач дебљине 12 центиметара, који се поставља на зидовима, као и термички заштићени подови и кровови, допринеће уштеди енергије.

„Уштедом енергије обезбедићемо више средстава за друге намене у овој школи. Нећемо више много средстава издвајати за куповину дрва и угља, него ћемо та средства моћи да преусмеримо на куповину нових школских табли, нових клупа, нових столица, на осавремењивање наставе у овој школи. У буџету за 2023. годину обезбеђена су средства за израду пројектно-техничке документације за изградњу фискултурне сале у издвојеном школском одељењу на Берановцу и ускоро очекујемо да пројекат буде готов, након чега ћемо обезбедити средства за изградњу. Тако ћемо, поред фискултурне сале у Рибници – у матичној школи, имати нову фискултуру салу и на Берановцу“, рекао је др Предраг Терзић додајући да ће Град градити и фискултурну салу у Витановцу.

Градоначелник је подсетио на то да је изграђена потпуно нова зграда Основне школе „Свети Сава“, за шта је Канцеларија за управљање јавним улагањима уложила 450 милиона динара, и да је, уз зграду школе, изграђена и нова фискултурна сала. Такође, нову фискултурну салу имају ђаци Основне школе „Живан Маричић“ у Жичи, у шта је Министарство омладине и спорта уложило 50 милиона динара, а изграђена је и сала у краљевачком Дому ученика средњих школа.

„Ми смо са Министарством рударства и енергетике у претходних неколико година удруживали средства тако да смо, као и зграду Основне школе „Вук Караџић“, успели да термички заштитимо зграду Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“, која данас изгледа потпуно другачије – као нова зграда. Поред тога, обезбедили смо средства и за енергетску ефикасност у Дому ученика средњих школа и тај пројекат је завршен. То показује да Град Kраљево сарађује са Владом Републике Србије, са ресорним министарствима, са Канцеларијом за управљање јавним улагањима које је сада постала Министарство. У будућности ћемо наставити да улажемо у школство на територији нашег града, на радост професора, наставника, учитеља, али и деце“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић сматра да Град Краљево и Школска управа Kраљево могу бити поносни на све оно што су у последњих неколико година у области образовања урадили и ресорно Министарство и Град.

„Пре свега мислим на велика улагања државе у изградњу школске инфраструктуре и нових објеката, изградњу фискултурних сала, доградњу и реконструкцију школских објеката, набавку савремене опреме за наставу, пре свега рачунарске, као и обнову фасада школа у циљу енергетске ефикасности. Велика су улагања не само у градске школе, посебну пажњу обраћамо и на приградске и сеоске школе. Циљ нам је да сваки ученик има подједнаке услове за рад“, изјавила је Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево.

Директор школе Милена Брковић истиче да је „Вук Караџић“ савремена, модерна школа, која подиже дигиталне компетенције и запослених и ученика.

„Опремљени смо дигиталном опремом. Само од Министарства просвете у последњих годину и по дана смо добили дигиталну опрему вредну више од 5.200.000 динара. Увели смо електронске дневнике, а сви школски објекти – и матична школа и истурена одељења, покривени су брзим интернетом захваљујући Министарству туризма и телекомуникација“, рекла је директорка.

Основна школа „Вук Караџић“, основана 1928. године, почела је да ради 1929. Функционише као матична школа, издвојено одељење на Берановцу и издвојено одељење у Kаменици. Има укупно 921 ученика – 453 у матичној школи, 458 на Берановцу и девет ученика у издвојеном одељењу у Kаменици.

Извор: Фејсбук страница др Предрага Терзића

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.