Семинар ”Сарадња породице и школе у превенцији вршњачког насиља”

ДешавањаComments Off on Семинар ”Сарадња породице и школе у превенцији вршњачког насиља”
У ОШ “Вук Караџић” 20.-21.05.2017. године реализован је дводневни семинар “Сарадња породице и школе у превенцији вршњачког насиља” којем је присуствовало 30 наставника ове школе. Циљ организације овог семинара био је да се омогући наставницима да стекну и унапреде компетенције  наставника за сарадњу са породицом у области превенције вршњачког насиља (К/2; П/3) и испуне законску потребу за одређеним бројем сати стручног усавршавања (овим семинарима наставници су остварили 16 сати).
Породица има значајну улогу и утицај на формирање личности детета. Теорија и пракса потврђују да је за успешно остваривање васпитно-образовних циљева и задатака веома значајна сарадња породице и школе јер они представљају два основна фактора васпитања. С обзиром да је васпитање сложена делатност, веома је значајно да наставници буду оспособљени за одговарајућу комуникацију и успоставе партнерске односе са родитељима. То је поготово значајно у превенцији вршњачког насиља где је неопходно јединствено деловање породице и школе. Њихов заједнички циљ  и задаци из ове области су да се идентификују: врсте вршњачког, потенцијално опасна места за вршњачког насиље и планирају активности које би их сузбиле.
IMG_1296
На овом семинару реализоване су следеће теме: 
– Преглед теоријских и практичних сазнања о вршњачком насиљу;
– Породица као фактор превенције вршњачког насиља;
– Сарадња породице и школе у превенцији вршњачког насиља;
– Могућности унапређивања сарадње породице и школе у превенцији вршњачког насиља (партнерско деловање). 
Искуство са овог семинара ће употпунити претходна знања наших наставника који ће жељу за што бољом комуникацијом са породицама ученика у циљу њихове безбедности унапредити применом у пракси.
Семинар су реализовали: Далиборка Поповић i Nataša Vuković.

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.