Портал КРУГ: Основци помажу свом другу Луки

ДешавањаComments Off on Портал КРУГ: Основци помажу свом другу Луки

Док се њихов школски друг на клиници у Тиршовој у Београду бори да оздрави, кућу његове породице оштетио је пожар, па су другари, родитељи и учитељице из ОШ „Вук Караџић“ одлучили да примером покажу како деца умеју да буду велики људи.

Цео свет данас обележава Светски дан хлеба у седмици здраве хране, а ученици трећег разреда ОШ „Вук Караџић“ са Берановца, промоцији здравих стилова живота додали су и један виши хумани циљ – да помогну свом школском другу Луки, који се изненада разболео и сада је на лечењу на Унивезитетској дечјој клиници Тиршова у Београду.

– Како једна невоља никада не иде сама, кућа у којој дечак живи недавно је прилично оштећена у пожару, па је жеља деце, родитеља, учитеља била једногласна: да пробамо сву своју вољу и енергију да усмеримо ка једној акцији у којој ћемо прикупити помоћ – појаснила је за портал Круг Мирјана Миленковић Вранић, Лукина учитељица.

На Тргу српских ратника данас су трећаци из ове школе продавали пекарске и посластичарске производе, а сав прикупљени прилог намењен је за помоћ Лукиној породици.

Нађа Аћимовић, Вишња Радоњић, Ивона Главчић, Анђела Несторовић и Милица Војиновић биле су храбре да у микрофон пренесу то колико им је Лука добар друг и колико је сада тужан што не може да игра фудбал. Све заједно пожелеле су му брз опоравак и уверене су да ће ускоро поноо делити школску клупу са њим.

Директорка школе Биљана Барловац истиче да су овом хуманитарном акцијом желели да искористе прилику да уз поруке које шаљу деци у недељи здраве хране: да се здраво хране, да се баве физичким активностима и да воде рачуна о свом физичком и менталном здрављу, уклопе и оне коју носе поруку хуманости.

– Ово је један од начина да код ученика развијемо свест о томе да треба помагати другима, пре свега онима којима је помоћ најпотребнија, јер наше мало некима значи заиста много – поручила је Барловац.

Од деце на Тргу српских ратника, родитеља који су помогли да се храна припреми, учитељица и учитеља које су дале подршку, васпитачица и васпитача из приватних вртића који су довели децу да подрже нешто старије другаре, али и од бројних Краљевчана који су се заустављали да са осмехом на лицу покажу хуманост – имало је шта да се научи.

Важно је, наравно, колико ће нова бити прикупљено, али је од тога још важније што су сви они данас заједно били доказ колико су деца мудра: на љубав ће одговорити љубављу. Данас за друге осећаје једноставно – у центру Краљева није било места. Лепе жеље за Лукино оздрављење такође се подразумевају!

Извор: https://www.krug.rs/vesti/drustvo/5131-osnovci-pomazu-svom-drugu-luki-video.html

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.