Цивилна заштита у нашој школи

ДешавањаComments Off on Цивилна заштита у нашој школи

У нашој школи,током јануара и фебруара 2019.године одржане су радионице на тему ,,Учешће  жена у смањењу ризика од катастрофа-превенција и планирање”. Удружење,,Феномена“ је према свом моделу обуке ,,моћ промене“, прилагодила радионице за реализацију и оснаживање запослених  колегиница у школи.

Како нови закон о Смањењу ризика од катастрофа препознаје запослене у установама као важне факторе у спречавању ризика и планирању помоћи и подрке, тако је  руководство школе подржало и обуку. Наша школа је тренутно једина на простору Србије у  којој је за ову тему интересовање показало више од 40 запослених колегиница, али и представница родитеља ученика наше школе.

Теоријски део обуке  се састојао из 4 радионице, где се од учесница тражило да наведу највеће ризике које су доживеле кроз елементарне непогоде и катастрофе изазване људским фактором. Говорило се о поплавама, земљотресу, бомбардовању, суши и пожарима. Кроз програм смо  излистале капацитете, рањивост и ресурсе, као и начине учешћа у одлучивању када су непогоде у питању. Након ових радионица ћемо кроз практични део и полагање испита за поверенице цивилне заштите бити спремније за  превенцију и планирање.

 Данас су (27.2.) у ОШ “Вук Kараџић” у Рибници одржане прве две радионице о начинима за спречавање озбиљних последица елементарних непогода рађену према моделу програма “Моћ промене”, а под називом “Учешће жена у смањењу ризика од катастрофа – превенција и планирање.”

Истог дана током поподнева одрзан је наставак радионица на тему ризика од катастрофа.

Учеснице су уз помоћ водитељица излистале највеће ризике од непогода у Рибници и околини, урадиле процену рањивости и капацитета, и навеле различите начине на које непогоде утичу на жене и мушкарце.

Највећи ризици, према њиховој процени су били бомбардовање,1999.године као и земљотрес, који се десио 2010. године.

На основу информација које су навеле, учеснице су направиле нацрт плана реаговања заједнице који се састоји од 3 сегмента: припрема, превенција и заговарање.

 

© 2015 ОСНОВНА ШКОЛА "ВУК КАРАЏИЋ", Краљево. Сва права задржана. Страну израдио | S9 | WDT.