Поводом Светског дана здраве хране, који се сваке године обележава 16. октобра, у нашој школи је организован низ креативних и едукативних активности са циљем да се ученицима приближи значај здраве исхране и усвајање здравих животних навика.
Квиз знања за осмаке
Стручно веће за природне науке Основне школе „Вук Караџић“ организовало је занимљив и едукативан квиз за ученике осмог разреда.
Квиз је осмишљен тако да на занимљив начин приближи значај здраве исхране, али и да подсети ученике на важна знања из предмета физике, хемије и биологије. Посебна вредност овог догађаја огледала се у томе што су питања и задаци били прилагођени градиву за завршни испит, чиме је ова активност уједно била и одлична припрема.
Учествовале су три екипе које су представљале своја одељења. Тимови су показали завидно знање, сналажљивост и тимски дух. Атмосфера је била такмичарска, али пријатна и подстицајна.
Најуспешнија је била екипа одељења 8/2, која је освојила највише бодова и понела титулу победника овог квиза.
Реализаторке активности биле су Биљана Вујашевић, наставница биологије, и Ана Чоловић, наставница хемије, које су својим трудом допринеле да овај догађај буде и едукативан и инспиративан за ученике.
👏 Честитамо свим учесницима, а посебно победницима у знању!
Предност здраве хране
Предност здраве хране је вишеструка – доноси здравље, виталност и лепоту, па је важно са здравим навикама почети од најранијих дана.
Ученици наше школе, чланови Ученичког парламента и Еколошке секције, као вршњачки едукатори, одржали су едукативну презентацију ученицима одељења 3/4.
Кроз занимљиву радионицу представили су хранљиве састојке које треба свакодневно уносити у организам, храну која их садржи, као и оне намирнице које могу бити штетне по здравље.
Након тога, помогли су својим млађим другарима да направе постере и презентације на тему здраве и нездраве хране, као и здравог јеловника за дете школског узраста.
Мали нутриционисти у акцији
У оквиру обележавања Светског дана хране, ученици наше школе – чланови Еколошке секције – имали су прилику да се кроз игру, експерименте и смех опробају као мали нутриционисти, истраживачи и хемијски детективи.
Програм радионица био је разноврстан, забаван и поучан. Ученици су уживали у активностима као што су:
Моћ квасца
Тајне које крије воће
Здраво или опасно – нитрати у храни
Састави свој оброк
Хемијски састав зимнице
Превртљиве склоности црвеног купуса
Невидљиве поруке – оглед са куркумом
Погоди мирис и укус
Додир чоколаде – како направити здраво лабело
Квиз „Постани мали нутрициониста“
На крају програма уследио је разговор са вероучитељем на тему здраве исхране током поста, као и дегустација пекарских производа.
Поред нових знања усвојених на забаван начин, ученици су имали прилику да се упознају са радом Пољопривредно-хемијске школе, њеним образовним профилима и љубазним наставним кадром. Посебан утисак оставио је њихов „водич“ – ученик школе који је са пуно ентузијазма причао о свом позиву, као прави кустос у музеју.
На крају посете, утисак наших ученика био је једноставан:
✨ „Одушевљени смо!“ ✨