НЕДЕЉА ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Као и предходних година и ове године Недеља здраве хране oбeлежена је у нашој школи низом активности.

Слоган ове године је био „Право на храну, за бољи живот и бољу будућност: да нико не буде гладан“.

Чланови хуманитарно-здравствене секције су 16. октобара присуствовали часу на коме је предавање одржала Др Сузана Корићанац. Уз презентацију, докторка је ученицима говорила о значају правилне исхране. Посебно је нагласила да правилна исхрана подразумева свакодневан избалансиран унос свих врста намирница подељен у више оброка током дана. На тај начин се телу обезбеђује сталан прилив оптималне мешавине свих хранљивих материја неопходних за добро здравље. Насупрот томе, неправилна исхрана у виду прескакања оброка током дана и уноса хране велике енергетске а мале нутритивне вредности, у основи је настанка бројних хроничних незаразних болести (прекомерне тежине и гојазности, повишеног крвног притиска, шећерне болести, различитих малигних болести).

Светски дан хране служи нам као подсетник на важност заједничког деловања и солидарности у борби против глади.

Ученици млађих разреда су показали велико интересовање и знање везано за ову тему.

Вежбама обликовања, спортским такмичењима, играма на отвореном, старим и заборављеним играма ученици су се огледали у својим физичким способностима.

На часовима  су се рецитовали пригодни текстови, читале  и казивале пословице, загонетке, питалице на тему хлеба, брашна, воћа, поврћа.

Ова важна тема је у нашој школи обрађивана на часовима интегративне,  али и на часовима редовне наставе на којима су ученици имали улогу едукатора, одржане су бројне радионице. Едукатори у радионичком раду били су ученици чланови Еколошке секције.

Циљ оваквог начина рада је не само формирање ставова о здравој исхрани већ и оснаживање ученика за активно учествовање у наставном процесу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *