Обележен Светски дан здраве хране у нашој школи

Поводом Светског дана здраве хране, који се сваке године обележава 16. октобра, у нашој школи је организован низ креативних и едукативних активности са циљем да се ученицима приближи значај здраве исхране и усвајање здравих животних навика.

Квиз знања за осмаке

Стручно веће за природне науке Основне школе „Вук Караџић“ организовало је занимљив и едукативан квиз за ученике осмог разреда.
Квиз је осмишљен тако да на занимљив начин приближи значај здраве исхране, али и да подсети ученике на важна знања из предмета физике, хемије и биологије. Посебна вредност овог догађаја огледала се у томе што су питања и задаци били прилагођени градиву за завршни испит, чиме је ова активност уједно била и одлична припрема.

Учествовале су три екипе које су представљале своја одељења. Тимови су показали завидно знање, сналажљивост и тимски дух. Атмосфера је била такмичарска, али пријатна и подстицајна.

Најуспешнија је била екипа одељења 8/2, која је освојила највише бодова и понела титулу победника овог квиза.

Реализаторке активности биле су Биљана Вујашевић, наставница биологије, и Ана Чоловић, наставница хемије, које су својим трудом допринеле да овај догађај буде и едукативан и инспиративан за ученике.

👏 Честитамо свим учесницима, а посебно победницима у знању!

Предност здраве хране

Предност здраве хране је вишеструка – доноси здравље, виталност и лепоту, па је важно са здравим навикама почети од најранијих дана.
Ученици наше школе, чланови Ученичког парламента и Еколошке секције, као вршњачки едукатори, одржали су едукативну презентацију ученицима одељења 3/4.

Кроз занимљиву радионицу представили су хранљиве састојке које треба свакодневно уносити у организам, храну која их садржи, као и оне намирнице које могу бити штетне по здравље.
Након тога, помогли су својим млађим другарима да направе постере и презентације на тему здраве и нездраве хране, као и здравог јеловника за дете школског узраста.

Мали нутриционисти у акцији

У оквиру обележавања Светског дана хране, ученици наше школе – чланови Еколошке секције – имали су прилику да се кроз игру, експерименте и смех опробају као мали нутриционисти, истраживачи и хемијски детективи.

Програм радионица био је разноврстан, забаван и поучан. Ученици су уживали у активностима као што су:

  • Моћ квасца

  • Тајне које крије воће

  • Здраво или опасно – нитрати у храни

  • Састави свој оброк

  • Хемијски састав зимнице

  • Превртљиве склоности црвеног купуса

  • Невидљиве поруке – оглед са куркумом

  • Погоди мирис и укус

  • Додир чоколаде – како направити здраво лабело

  • Квиз „Постани мали нутрициониста“

На крају програма уследио је разговор са вероучитељем на тему здраве исхране током поста, као и дегустација пекарских производа.

Поред нових знања усвојених на забаван начин, ученици су имали прилику да се упознају са радом Пољопривредно-хемијске школе, њеним образовним профилима и љубазним наставним кадром. Посебан утисак оставио је њихов „водич“ – ученик школе који је са пуно ентузијазма причао о свом позиву, као прави кустос у музеју.

На крају посете, утисак наших ученика био је једноставан:
„Одушевљени смо!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *